Voorbeschouwing McGregor vs. Mayweather

Conor McGregor vs. Mayweather staat al in de boeken als ‘the fight of the century’ en het gevecht moet nog plaatsvinden. Wie is de beste vechter ter wereld? Mayweather als ongeslagen bokser of McGregor als tweevoudig UFC-kampioen? Het antwoord op die vraag zal 26 augustus beantwoord gaan worden. Lees verder voor de volledige voorbeschouwing van McGregor vs. Mayweather. 

Analyse McGregor vs. Mayweather

Voor de match-up McGregor vs. Mayweather is het niet mogelijk om de statistieken direct te vergelijken met elkaar. McGregor heeft namelijk nog nooit een pro-bokswedstrijd gevochten en Mayweather heeft nog nooit één voet in een Octagon gezet. We kunnen natuurlijk wel andere parameters bespreken en analyseren. Zoals de individuele kenmerken van zowel McGregor als Mayweather en aspecten zoals vechtstijl.

MMA vs. Boxing! Nog nooit eerder is een soortgelijke match-up vertoond. Vele kenners, beroemdheden en fans hebben al duidelijk hun mening laten horen. De noteringen bij de bookmakers wijzigen ook elke dag, dus laten we nu eens de feiten en analyses op een rij zetten.

1. Gewicht en bereik

Het gevecht zal plaatsvinden volgens boksregels en de gewichtslimiet staat contractueel vastgesteld op 154 lbs (69.85 kilo). Deze gewichtsklasse lijkt in het voordeel te zijn van McGregor, aangezien de Ier recentelijk nog gevochten heeft in de UFC 155 lbs divisie. Naar alle waarschijnlijkheid hoeft McGregor hierdoor niet veel kilo’s te verliezen naar aanloop van 26 augustus. Ook zal McGregor vermoedelijk 10 kilo zwaarder wegen dan Mayweather zodra hij de boksring instapt.

‘At 147 pounds Mayweather does traditionally wear 8 oz gloves. I just don’t know if he’s used to fighting guys that do big weight cuts. That doesn’t seem to be as big a thing in boxing. Mayweather seems to pretty much be at walking weight at 150, 151 lbs something like that. Conor’s about 170 lbs, so it’s a big big difference.’ – John Kavanagh (Team McGregor)

Qua lengte is Mayweather 2 cm kleiner dan McGregor (1.75 meter) en fysiek gezien heeft McGregor een breder postuur. Qua bereik is McGregor ook in het voordeel met een reach van 74 inches (187.96 cm) ten opzichte van de 72 inches (182.88 cm) van Mayweather . Conor McGregor zijn zwakke punt is echter dat hij moeite heeft met tegenstanders met een groot bereik. Namelijk 3 van zijn 4 slechtste defensieve optredens waren tegen vechters met een soortgelijk of groter bereik dan Mayweather.

2. Vechtstijl

Verschillende vechtstijlen maken gevechten aantrekkelijk en competitief. Mayweather wordt gezien als de beste defensieve bokser ooit. Zijn nickname ‘Pretty Boy’ kreeg hij al vroeg in zijn carriere omdat Mayweather beschikte over een uitzonderlijke gave om stoten te ontwijken. Hierdoor heeft hij vrijwel geen enkele schade opgelopen tijdens zijn gevechten. Zijn beroemde ‘shoulder-roll’ techniek is hier verantwoordelijk voor en dit is een techniek die bij MMA niet veel gebruikt wordt wegens het hoge risico.

Zowel McGregor als Mayweather beschikken over buitengewone inzichten in de boksring en Octagon. Ze zijn heer en meester in de aspecten zoals ‘distance’ en ‘timing’. Beide passen ‘counter-punching’ toe als een effectief aanvalmechanisme. De focus ligt dan op de discipline om op het juiste moment toe te slaan. Lok de tegenstander in een val door de illusie te wekken dat hij je kan raken. Muhammad Ali was ook een legende op dit gebied.

McGregor paste deze tactiek ook vaak toe in de Octagon door zijn verdediging ( guard ) te laten zakken. Om daar nog een schep bovenop te doen en extra aggressie uit te lokken, leunde hij met zijn hoofd/kin naar voren. Deze tactiek is zeer effectief om de tegenstander psychisch kapot te maken.

3. Statistieken

Mayweather is een perfectionist en van zijn laatste 10 gevechten wist hij 80% van de stoten te ontwijken. In totaal kwamen er 5150 strikes zijn richting uit en slechts 1035 ( 20% ) waren ‘connected’. Deze data bevestigd de waterdichte dekking van de Amerikaan. Mayweather’s percentages liggen veel hoger. Als bokser is hij zeer accuraat en effectief waardoor 44% van zijn stoten raak zijn. Klik hier voor meer informatie over zijn beruchte overwinningen.

De statistieken van McGregor liggen lager omdat deze zijn gebaseerd op MMA gevechten, waarbij trappen en submissies ook meetellen. Tijdens McGregor’s laatste 10 gevechten waren bijna de helft ( 48% ) van zijn 993 aanvallende stoten ‘connected’. McGregor zijn verdediging was echter niet potdicht, want hij incasseerde 43% van het totaal aantal strikes.

Zowel McGregor als Mayweather hebben een hoog gemiddeld aantal raak geplaatste stoten, namelijk 5.80 per minuut. Mayweather landde bijvoorbeeld tegen Pacquiao 1.85 keer meer strikes. McGregor was daarentegen tijdens de Diaz rematch minder actief dan zijn tegenstander met 197 stoten ten opzichte van 252 stuks. Nate Diaz was echter wel één van de grootste tegenstanders die McGregor in de Octagon ooit had getroffen. McGregor heeft wel in zijn UFC carriere 6 tegenstanders KO geslagen, dus beschikt over ijzersterke vuisten.

4. Southpaw

Conor McGregor is van nature linkshandig, wat waarschijnlijk in zijn voordeel gaat werken tegen Mayweather. Mayweather had namelijk in het verleden meer moeite met southpaw tegenstanders, waarvan 56% een KO wist te voorkomen. In tegenstelling tot de 45% van al zijn orthodoxe tegenstanders. Zal McGregor veel switchen van standbeen ( stance ) en Mayweather aanvallen met links?

’ I’ve preached this all along. The left hand is the kryptonite for Mayweather. He just does not know how to block a jab. It’s just not part of his arsenal. It’s not a part of his defense, blocking that jab.’ – De La Hoya (2015)

5. Boksregels

De match-up McGregor vs. Mayweather is een officiele bokswedstrijd. Dit houdt in dat de regels van het boksen gelden. Elke sport heeft regels en boksen en MMA zijn totaal verschillend. Bij boksen zijn enkel slagen/stoten met de gesloten vuist boven de gordel toegestaan.
Wat is niet toegestaan? Bukken beneden de gordel van de tegenstander, elkaar vasthouden, worstelen, slingeren, vasthouden aan de ringtouwen, beentje lichten, trappen, schoppen, kopstoot geven en het aanvallen van een tegenstander die op de grond ligt. Bijna alles wat bij MMA wel mag, is volgens de boksregels verboden. Boksen is een zeer tactische vechtsport waarbij ringinzicht, de coördinatie van voeten/ogen/handen en conditie van de vechter centraal staan.
Hoe wordt er bepaald wie wint? Beide tegenstanders proberen punten te scoren door elkaar op de juiste trefvlakken te raken of te winnen via een Knock-Out.

6. MMA vs. Boksen

Het verschil tussen MMA en boksen is o.a. het aantal stoten per ronde. Ook is het aantal rake stoten een stuk hoger namelijk 250+ ten opzichte van 600+ tijdens een bokswedstrijd.

MMA vechters passen als vuistregel vaker een grotere afstand toe. Puur door het feit dat er meerdere vormen van aanvallen mogelijk zijn. Het gebruik van traptechnieken en submissies zijn de hoofdreden om de tegenstander dus op afstand te houden. Door het verschil in deze afstand landen andere type stoten wel bij MMA, maar zijn die minder effectief tijdens het boksen.

De handschoenen zijn ook lichter bij MMA. De zwaardere hanschoenen bij het boksen zorgen voor een groter oppervlak om stoten effectief te blokken. Daarnaast absorberen ‘shoulder-rolls’ en ‘bobbing’ technieken stoten zeer eenvoudig. Zowel Mike Tyson als Joe Frazier hebben vele successen geboekt met deze technieken die bij MMA uitzonderlijk zijn.

Wedden op Mayweather vs. McGregor

Alle betrouwbare bookmakers bieden noteringen aan voor #MAYMAC. Vele wedopties zijn beschikbaar waaronder ‘aantal rondes’ en ‘winnaar’ van de match-up. Maak een account aan bij bwin en activeer de welkomtsbonus. daarnaast is er ook een speciale actie waarbij je 50% extra winst ontvangt als Conor binnen 4 ronden Mayweather knock-out slaat. Deze belofte heeft de Ier al in vele persconferenties gemaakt. Zet in en win!

Mayweather vs. McGregor op tv kijken

Dit gevecht wil je niet missen als UFC fan en gelukkig zendt Fox Sports alles LIVE uit. Er is zelfs een keuze tussen NL of USA commentaar. Op voorhand worden er vele previews uitgezonden, maar vanaf 3 uur s’nachts start het hoofdprogramma. De Weigh ins starten om 1:00 uur en dat kan zeer interessant gaan worden. Naar verwachting zullen er weer groffe beledigingen over en weer gaan.
Klik hier voor meer informatie en een volledig programmaoverzicht met alle uitzendingen op een rij rondom de fight McGregor vs. Mayweather. Stay tuned!

Fight card Mayweather vs. McGregor

Divisie Gewicht Gevecht
Light middleweight 154 lbs Mayweather vs. McGregor
Super featherweight 130 lbs Davis vs. Fonseca
Light heavyweaight 175 lbs Cleverly vs. Jack
Cruiserweight 200 lbs Tabiti vs. Cunningham
Tags: ,
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *