UFC the Ultimate Fighting Championship.

Wat is UFC

De Ultimate Fighting Championship (UFC) is een Amerikaans Mixed Martial Arts (MMA) promotiebedrijf dat is gevestigd in Las Vegas. De UFC heeft al meer dan 350 events wereldwijd georganiseerd en de verschillende wedstrijden zijn opgedeeld in 11 gewichtsklassen. Zakenman Dana White was tot op heden de UFC president van de organisatie en in juli 2016 is de UFC verkocht aan het grote sports en entertainment bedrijf WME-IMG voor 4 miljard dollar.

UFC wereldwijd fenomeen

De UFC is zo populair en succesvol dat verschillende beroemdheden zoals Mark Wahlberg, Tom Brady, Adam Levine, Ben Affleck, Calvin Harris, Maria Sharapova, Serena Williams en Sylvester Stallone gelijk een aandeel hebben gekocht in de UFC. De UFC is met name uiterst populair in Amerika, maar sinds eind jaren 90 is de UFC ook uitgegroeid tot een fenomeen in de rest van de wereld. Het allereerste UFC event werd gehouden in 1993 in Colorado en ruim 20 jaar later beschikt de UFC over meerdere wereldberoemde sporthelden waaronder; Ronda Rousey, Conor McGregor en Jose Aldo.

UFC bookmakers

Nu de UFC als sport zo groot geworden is, wordt het wedden op UFC wedstrijden ook steeds populairder. Wereldwijd bieden bookmakers UFC wedopties aan en ook in Nederland is er voldoende keus. De beste bookmakers om te wedden op UFC wedstrijden zijn 888sports en LeoVegas en MrGreen.

UFC in Nederland

UFC als vechtsport wordt ook steeds populairder in eigen land. Vroeger hadden we Nederlandse grootheden in de K1 en ook Glory is nog steeds zeer bekend. Badr Hari en Rico Verhoeven hebben in 2016 nog tegenover elkaar gestaan tijdens Glory Collision. Echter is de UFC een inhaalslag aan het maken qua bekendheid. Momenteel staan er al een aantal succesvolle Nederlanders onder contract; Alistair Overeem, Stefan Struve & Germaine de Randamie. In mei 2016 werd in Rotterdam het eerste Nederlandse UFC event georganiseerd; UFC Fight Night Overeem vs. Arlovski.

UFC Spelregels

Elke UFC wedstrijd bestaat uit meerdere rondes. Een titelgevecht is opgebouwd uit 5 rondes van 5 minute. Terwijl een gewone wedstrijd maar 3 rondes van 5 minuten duurt. Bij de UFC zijn er een aantal manieren om een wedstrijd te winnen namelijk bij; submissie, knock-out, jurybeslissing, gelijkspel, disqualificatie en opgave, technisch gelijkspel, technische beslissing en geen beslissing. Lees hier alles over de UFC spelregels.

Mixed Martial Arts

Het doel van de eerste UFC events was het bepalen van de meest succesvolle Martial Art vorm. Verschillende vechters met verschillende specialiteiten namen het tegen elkaar op. De meest gebruikelijke gevechtsvormen waren toen Boksen, Jui-Jitsu, Worstelen, Muay Thai, Karate en Judo. Na verloop van tijd begonnen vechters technieken van andere vechtsporten toe te voegen aan hun al bestaande specialiteit. Hierdoor werden nieuwe stijlen ontwikkeld die nu bekend staan als Mixed Martial Arts. Door deze mix aan technieken is bijna elk gevecht anders.

Skills UFC vechters

Elke vechter heeft ook zijn eigen skill set en zodra ze de kooi betreden, is alles mogelijk. Hierdoor is deze sport dus ook zo geschikt om op te wedden. Er zijn vele wedopties beschikbaar en het is relatief gezien nog een nieuwe wedsport. Als je je verdiept in de sport kan dat voordelig zijn tijdens het plaatsen van weddenschappen. Niet alle bookmakers beschikken momenteel namelijk over de juiste kennis om de juiste quoteringen aan te bieden. De meeste bookmakers focussen zich namelijk vooral nog op voetbal en tennis en nog niet zo zeer op vechtsporten. Hierdoor zijn de quoteringen nog vaak zeer lucratief.

Favoriet vs. Underdog

Bookmakers volgen namelijk vaak de media trends en een aantal sporters worden vaak de hemel ingeprezen, terwijl bij elke vechtsport iedereen een kans maakt. Er bestaan niet veel vechters die hun gehele carriere ongeslagen zijn geweest. Een uitzondering is Floyd Mayweather, maar in de UFC zijn dat er maar weinig. Ronda Rousey hield het erg lang vol, maar tijdens haar 8ste titelgevecht verloor ze ook uiteindelijk haar titel. Door het grote verschil tussen de favoriet en de underdog zit er vaak veel waarde in de quotering van de underdog. Voor meer wedtips klik hier.