NAC Breda boekt belangrijke overwinning

In een zinderende ambiance van het Rat Verlegh Stadion heeft NAC Breda een flinke stap richting promotie naar de Eredivisie gezet. De ploeg van Peter Hyballa won met maar liefst 3-0 van het in vorm verkerende Excelsior. Met subliem aanvalsspel en een stabiele verdediging kregen de Bredanaars de Rotterdammers op de knieën.

Dominant begin vanaf de aftrap

Vanaf de aftrap werd duidelijk dat NAC voor de overwinning ging. Met een flinke duw naar voren begonnen ze aan de wedstrijd, en de eerste kans diende zich al snel aan. In de 14de minuut brak het publiek in Breda voor het eerst in juichen uit. Boris van Schuppen, die al weken in topvorm verkeert, schoot genadeloos raak na een schitterende assist van Jethro Mashart. Het zorgde voor een vroege voorsprong en een extra dosis vertrouwen bij het team.

Excelsior worstelt met ritme

Excelsior, dat bekend staat om haar vechtlust en doorzettingsvermogen, kon nauwelijks grip krijgen op de wedstrijd. Ondanks enkele pogingen om door de defensie van NAC te breken, ontbrak het de Rotterdammers aan precisie en overzicht. De defensie van NAC, geleid door aanvoerder Menno Koch, stond als een huis en gaf nagenoeg geen kansen weg.

Beslissende momenten na rust

Na de rust kwam NAC weer fel uit de startblokken. In de 57ste minuut was het raak voor Sadiq Umar die een prachtige voorzet van Mats Deijl op waarde schatte en eenvoudig binnentikte. De 2-0 zorgde voor opluchting bij de thuisploeg en gaf Excelsior weinig hoop op een comeback. De ploeg van Marinus Dijkhuizen slaagde er niet in een vuist te maken tegen de ontketende Bredanaars.

Goede uitgangspositie voor tweede wedstrijd

Het slotakkoord kwam van Odin Holm, die na een snel uitgevoerde counter in de 70ste minuut de bal beheerst achter de Excelsior-keeper plaatste. Met de 3-0 stand op het scorebord kon NAC niet meer stuk, en het publiek vierde het als een halve promotie. Peter Hyballa toonde zich na afloop tevreden maar waarschuwde zijn team voor de return: “We hebben een prachtige uitgangspositie, maar het is nog niet voorbij. We moeten scherp blijven in de tweede wedstrijd.”

Reacties van de coaches

De teleurstelling bij Excelsior-coach Marinus Dijkhuizen was duidelijk merkbaar in zijn reactie na de wedstrijd. “NAC was vandaag simpelweg beter. Ze domineerden zowel fysiek als tactisch. We hebben nog een kans in de return en we zullen alles geven,” aldus Dijkhuizen. Peter Hyballa roemde het collectief van zijn team: “Iedereen heeft zijn taak perfect uitgevoerd. Dit is hoe we willen spelen.”

Vooruitblik op de tweede wedstrijd

Met een voorsprong van 3-0 heeft NAC een stevige basis gelegd voor de returnwedstrijd op 29 mei in Rotterdam. Excelsior zal boven zichzelf moeten uitstijgen om de achterstand goed te maken. De passie en strijdlust die de ploeg in de reguliere competitie toonde, zullen nu meer dan ooit nodig zijn om alsnog een plek in de Eredivisie veilig te stellen. Voor NAC is het zaak om de focus te behouden en zichzelf niet rijk te rekenen voor het laatste fluitsignaal.